top of page

סקר ״חברת החלומות״: באיזה חברות אתם חולמים לעבוד?

  • תמונת הסופר/ת: ענבל אורפז
    ענבל אורפז
  • 27 ביולי 2022
  • זמן קריאה 8 דקות

עודכן: 12 בינו׳ 2023

לכאורה זו שאלה פשוטה. אבל מי יודע את התשובה עליה? בימים של קמפיינים גדולים שפונים לעובדי חברות ההייטק ומתחרים על ליבם, עניין אותי, כרגיל, לשמוע מה אומרים העובדים. מה באמת חשוב להם אצל מעסיקים ומי החברות שמושכות אותם. אז שאלתי אותם. העלתי סקר קצר והזמנתי הייטקיסטים והייטקיסטיות לענות עליו.


השאלה הראשונה ששאלתי הייתה שאלה פתוחה - בצורה הכי פשוטה, בלי לכוון אותם ובלי לתת אפשרויות. וזו הייתה השאלה: אם היית יכול.ה לעבור לכל חברת הייטק בישראל מכל סוג - באיזו חברה היית רוצה לעבוד? (ממש מה שם החברה).


בשיווק משתמשים בשאלות מסוג זה על מנת לבדוק מה נמצא על קצה הלשון (top of mind) של לקוחות - מה הדבר הראשון שעולה להם בראש כששואלים אותם על תחום מסויים. במקרה שלנו הלקוחות הם עובדים פוטנציאלים של חברות הייטק, והתחום הוא מעסיקים בהייטק. בהמשך הסקר, עליו השיבו מעל ל-500 הייטקיסטים והייטקיסטיות, ביקשתי מהמשיבים להסביר מה הופך חברה בעיניהם לחברת חלומות ובאיזה סוג של חברת הייטק היו רוצים לעבוד.


קצת הופתעתי מהתשובות.


אבל לפני שנכריז על החברות שהוזכרו הכי הרבה, נתחיל דווקא מהשורות התחתונות והתובנות שניתן ללמוד מהתשובות על הסקר:


מה למדנו על חברת החלומות של ההייטקיסטים?

  1. השילוש הקדוש של העובדים הוא תרבות ארגונית טובה, תנאים טובים ואתגר מקצועי. אלה הדברים החשובים ביותר לעובדים שלכם ולמועמדים שאולי יבואו לעבוד איתכם. זו תזכורת חשובה בכלל, ובטח עם הפנים לקראת תקופה אולי מאתגרת של התייעלות, כשרוצים לשמר עובדים מעולים שהם הלב הפועם של כל חברה. זהו גם מסר חשוב לכל מי שמגייסים עובדים ובונים חברות: אלה הדברים שחשוב להקפיד עליהם, להשקיע בהם משאבים ולתקשר בפני המועמדים והעובדים (לא רק במילים, גם במעשים).

  2. אנשים זה הכל. כמה לא מפתיע: אנשים רוצים לעבוד עם אנשים, עם אנשים שהם חכמים, חזקים, מצוינים. כשמבקשים מאנשים לחשוב מה הופך בעיניהם מעסיק מסויים לחברת חלומות, אחד הדברים המרכזיים שהם מתייחסים אליו הוא האנשים שיקיפו אותם בשעות הרבות שישקיעו בעבודה.

  3. לעובדים שונים יש שיקולים שונים בבחירת מקום העבודה שלהם. כשעוסקים באנשים תמיד חשוב להקשיב להם, לרצונות שלהם, להעדפות שלהם, לכאבים שלהם. לכל קבוצה (הורים/לא הורים, נשים/גברים וכו׳) של עובדים ומועמדים יש צרכים שונים ומקום העבודה צריך להתאים לכל אחת מהן ולשקף אותם. זו ההזדמנות שלכם לגייס קהלי יעד מגוונים שימצאו מגוון של יתרונות שונים בחברה.

  4. החברות שניהלו את קמפייני החוצות הגדולים ביותר הן לא אלו שהעובדים הפוטנציאליים בוחרים בתור חברת החלומות שלהם. במילים אחרות, באופן צפוי, לא בטוח שהקמפיינים האלה משפיעים על העובדים. כמו שהבנתם - יותר חשוב להשקיע בתרבות ארגונית טובה שתגרום לעובדים שלכם לספר לחברים שלהם כמה טוב וכיף ומעניין להם בעבודה.

  5. בסוף, גם בהייטק מחפשים את החברות הגדולות והיציבות. כ-45% מהמשיבים היו רוצים לעבוד באחת מחברות הביג-טק (או GAMFA). במילים אחרות, גם אם ההייטקיסטים לא אומרים זאת מפורשות, וגם אם ״קביעות״ או ״יציבות״ הן מילים שהמילניאלים (ובטח דור Z) קברו והשאירו לדור של ההורים שלהם - בפועל נראה שבסופו של דבר גם הם שמחים לעבוד בחברות שמספקות יציבות ותנאים טובים. אז אולי לא קוראים לזה חברת חשמל, אבל זה לא מאוד רחוק מבחינת ההטבות והביטחון התעסוקתי.

מה השיקולים שמשפיעים על אנשים בבחירת חברת החלומות שלהם?

אחרי תקופה בה חברות השקיעו משאבים גדולים בקמפיינים מפוארים של מיתוג מעסיק ובסוואגים מנצנצים, ולקראת תקופה של התייעלות בה חברות מצמצמות בהוצאות ומתחילות גם להדק חגורות בגיוסי עובדים והטבות - חשוב ומעניין לראות מה השיקולים שמשפיעים על עובדים כשהם מסתכלים על מקומות עבודה.


שלוש סיבות מרכזיות תופסות את הפודיום של השיקולים הזוכים מבחינת עובדים והפערים ביניהן צמודים ביותר. במקום הראשון והמפתיע בחרו העובדים בתרבות הארגונית וסביבת העבודה (הניסוח בסקר היה ״שמעתי דברים טובים על התרבות הארגונית בחברה ועל סביבת העבודה״). זו תובנה סופר חשובה למעסיקים (אגב, לא רק בהייטק): הכי חשוב לכם להשקיע ביצירת תרבות ארגונית נעימה ובריאה ובחברה שעובדים ועובדות אוהבים לעבוד בה, ושישתפו בתחושות האלה גם את החברים והקולגות שלהם. זה נשמע הכי פשוט ובסיסי שיש, אבל להצליח לעשות את זה - זה לא תמיד כזה פשוט. כל מי שלוקחים חלק בתהליכי גיוס לחברות צריכים לשאול את עצמם עד כמה הם מדגישים בפני המועמדים והמועמדות את התרבות הארגונית.


הסיבה השנייה שנבחרה היא התנאים והשכר (״הם יוכלו לשלם לי משכורת גבוהה ולתת תנאים טובים״). כלומר, התנאים והשכר הם תנאי הכרחי מבחינת העובדים ושלא יספרו לכם משהו אחר. למקום השלישי הגיע האתגר המקצועי (״האתגר המקצועי ו/או הטכנולוגי בחברה נראה לי מעניין״). במילים אחרות, כאמור, השילוש הקדוש של ההייטקיסטים הוא תרבות ארגונית טובה, תנאים טובים ואתגר מקצועי. כל אחד מהשיקולים הללו נבחרו על ידי יותר מ-60% מהמשיבים על הסקר (שיכלו לבחור יותר מסיבה אחת).

עוד שיקולים שמשפיעים על יותר ממחצית מההייטקיסטים הם תחום הפעילות של החברה וההזדמנות להתפתח בחברה ולרכוש כישורים חדשים. כמעט מחצית מההייטקיסטים מושפעים מהמוניטין של החברה כשהם חושבים על חברת החלומות שהם רוצים לעבוד בה. שני השיקולים הבאים בתור קשורים לשגרת העבודה, לגמישות שמציע מקום העבודה ולהשפעות של הקורונה על העובדים: 44% מהמשיבים ירצו לעבוד בחברה שמאפשרת עבודה מהבית (במודל היברידי או מלא) ושיעור דומה מעוניינים בחברה שידועה ככזו שמעודדת איזון של חיים ועבודה. סדר גודל של כ-35% מהמשיבים בחרו בשיקולים הללו: חברה שנראה שהולכת להצליח בגדול (שזה גם סוג של מוניטין), חברה ששעות העבודה בה מאוזנות יחסית ושמאפשרת גמישות בעבודה וחברות ששמעו דברים טובים על הניהול בהן.


מעניין לראות כיצד קבוצות שונות של משיבים מושפעות מהשיקולים השונים. כך למשל, באופן לא מפתיע להורים לילדים עד גיל שנתיים חשוב יותר שמשרדי החברה יהיו קרובים הבייתה. לעומת זאת, מקום עבודה שמאפשר מודל עבודה היברידי הוא שיקול שמשפיע לא רק על הורים (אבל היה בולט יותר בקרב הנשים שהשיבו על הסקר). מנגד, השיקול המרכזי המשפיע על מי שאינם הורים הוא התנאים והשכר בחברה. באופן כללי, היכולת לאזן עבודה וחיים היא שיקול שמשפיע יותר על נשים שהשיבו על הסקר.


מילה על יציבות, ביטחון תעסוקתי וקביעות: כל אחד ואחת מהמשיבים על הסקר התבקשו לפרט במשפט קצר מדוע החברה שהם ציינו היא חברת החלומות בעיניהם. פחות מ-20 מהמשיבים על הסקר (מתוך כ-500 איש שהשיבו בסך הכל) ציינו בתשובות את המילים ״יציבות״ או ״ביטחון תעסוקתי״ או נגזרת אחרת שלהן. המילה ״קביעות״ לא הופיעה אפילו פעם אחת. לכאורה, היציבות והקביעות יצאו מהאפנה. אבל האמת היא שעצם הבחירות עצמן מדברות בפני עצמן - מה משקפת בחירה בחברה אמריקאית גדולה, מבוססת, ו- ובכן - יציבה אם לא שאיפה למקום עבודה שייתן ביטחון תעסוקתי ולא יסגר במשבר הראשון?


אנשים רוצים לעבוד עם אנשים: המילה ״אנשים״ הייתה פופולרית וחזרה בתשובות של המשיבים על הסקר שהסבירו במילותיהם מה עושה חברה לחברת חלומות. בדרך כלל המילה הופיעה בצירוף של תיאור, למשל: אנשים חכמים, אנשים חזקים, אנשים מצוינים, אנשים מקסימים, אנשים מבריקים וכו׳. מעל לשישים תשובות התייחסו ל״אנשים״ או ל״צוות״. אין פלא שאנשים רוצים להיות מוקפים באנשים שילמדו מהם, יתנו להם השראה, ידחפו אותם קדימה - ושיהיה להם כיף איתם. כשכל כך הרבה מהזמן שלנו מוקדש לעבודה, ברור שאנשים רוצים להיות מוקפים באנשים שהם יהנו איתם. מה זה אומר מבחינתכם? קודם כל, שצריך לייצר הזדמנויות לעובדים להיות אחד עם השנייה ולאפשר להם להתחבר, לא רק במסגרת המקצועית הפורמלית אלא במגוון הזדמנויות. בנוסף, חשוב להבין ששביעות הרצון של העובדים מושפעת מהאנשים שסביבם - וזה גם חלק ממיתוג המעסיק שלכם. ולבסוף, חשוב לתקשר את זה גם למועמדים ולאפשר להם לפגוש מגוון של אנשים מתוך הצוות שלהם שהם ירצו לעבוד איתם. במידה רבה, העובדים הם הפנים של החברה והם יגרמו למועמדים להצטרף גם הם.


ועכשיו ל״מנצחות״:

יש שתי מנצחות גדולות, או שני שמות בולטים שעולים כששואלים עובדים ״אם היית יכול.ה לעבור לכל חברת הייטק בישראל מכל סוג - באיזו חברה היית רוצה לעבוד?״. השם הראשון הוא גוגל.


מתוך 421 משיבים על השאלון שציינו שם ספציפי של חברה שהם מעוניינים לעבוד בה, 100 הזכירו את גוגל. כלומר קרוב לרבע מהמשיבים.


מה רואים המועמדים בגוגל? הסיבה הראשונה שגורמת לאנשים לציין את ענקית החיפוש (והפרסום והכל) היא המשכורות הגבוהות והתנאים הטובים. הסיבה השנייה היא המוניטין של גוגל - שהיא נחשבת לחברה טובה שכדאי לעבוד בה. הסיבה השלישית היא האתגר המקצועי או הטכנולוגי שנראה להם מעניין.


מעניין להסתכל גם על מיקרוסופט שנבחרה על ידי כ-70 משיבים (כ-16% מהמדגם). גם במקרה הזה הסיבה הראשונה שנבחרה היא השכר והתנאים. הבנו - התנאים הם תנאי הסף של המועמדים, ושלא יספרו לכם דברים אחרים על ערכים וכו׳. אבל מעניין לראות את הסיבות הבאות, ששונות מאלה שציינו אלו שבחרו בגוגל: הסיבה השנייה שמציינים אלו שחברת החלומות שלהם היא מיקרוסופט היא הדברים הטובים ששמעו על התרבות הארגונית וסביבת העבודה בחברה. הסיבה השלישית היא שהם מאמינים שהם יוכלו לפתח במיקרוסופט כישורים חדשים, כלומר כל מה שקשור לפיתוח האישי והמקצועי שלהם. עוד משהו מעניין לגבי מיקרוסופט: הסיבה החמישית שמציינים המשיבים היא שזו חברה שמאפשרת עבודה מהבית (במודל היברידי או מלא). בימי הפוסט קורונה, אחרי שעובדים התנסו באפשרות הזו היא נהייתה שיקול משמעותי.


החברות הבאות בתור קיבלו כמות נמוכה יותר באופן משמעותי של איזכורים משתי החברות המובילות.

הנה כמה תובנות מעניינות מעבר לפודיום המנצחות שאפשר ללמוד מהחברות שציינו המשיבים ובכלל מהתשובות שלהם:

1. וויקס והסטארטאפים הישראלים הצומחים מככבים

בפער משמעותי אחרי גוגל ומיקרוסופט שזכו בקרוב ל-40% מהאיזכורים של החברות, מופיעה קבוצה של חברות טכנולוגיה ישראליות. הראשונות הן JoyTunes ו-Wix הבוגרת יותר (שהמניה שלה התרסקה בשנה האחרונה - גורם שעשוי להשפיע על האטרקטיביות שלה בעיני עובדים שהתגמול שלהם מושפע גם משווי המניות שהם מקבלים). זוהי תעודת כבוד לחברות הישראליות שהצליחו למצב את עצמן מעל חברות כמו פייסבוק, אמאזון, אינטל וחברות רב לאומיות נחשבות אחרות.

בהקשר זה חשוב לציין שהסקר נעשה לפני גל הפיטורים בחברות הצמיחה הישראליות ובכלל הופעת סימני המשבר הכלכלי, כך שיתכן וכיום היו מתקבלות תוצאות אחרות.


2. לא לכולם יש חברת חלומות

כ-500 איש השיבו על הסקר. מעל ל-400 מהם ציינו חברות ספציפיות. אבל קבוצה שזהה בגודלה לאלו שהיו רוצים לעבוד במיקרוסופט לא ציינו שם ספציפי של חברה. בגלל שמדובר בקבוצה גדולה יחסית של כ-70 משיבים יש גם מגוון הסברים שציינו המשיבים בנוגע לאיך שהם מאפיינים את המקום שהם היו רוצים לעבוד בו - גם אם לא ציינו שם ספציפי של חברה ספציפית. הנה כמה תשובות מייצגות: ״מוצר מרתק שעושה טוב לעולם, עם אנשים טובים, אווירה טובה, תרבות ארגונית בריאה עם איזון נכון בין העבודה לשאר החיים ופוטנציאל יפה לאקזיט בעתיד״, ״מחפשת מקום עם משמעות, שהמוצר שלו עושה טוב בעולם״, ״הייתי בוחר בחברה שהמוצר שלה מביא בשורה, ותורם כך או אחרת לסביבה ולאנושות״.


כלומר, אנשים שלא ״נעולים״ על חברה מסויימת מחפשים במידה רבה חברה שהם מתחברים לערכים שהיא והמוצר שלה מייצגים. בנוסף, המשיבים התייחסו בתשובותיהם (הפתוחות) לסביבת העבודה, בדגש לאפשרות למקום עבודה שמאפשר איזון של חיים-עבודה, ולהזדמנויות הצמיחה בהן (כולל צמיחה פיננסית במקרה של אקזיט). כל אלה הם הזדמנות למגייסים להגיע לקהל של מועמדים ומועמדות שלא ״נעולים״ על חברה ספציפית ופתוחים להצעות מחברות שיספקו את הצרכים שלהם מבחינת שאיפות הקריירה.


3. כ-45% מההייטקיסטים רוצים לעבוד בחברות GAMFA

קבוצת החברות הבולטת ביותר בדירוג היא חברות הביג טק או GAMFA - ראשי תיבות של החברות גוגל, אמזון, מיקרוסופט, פייסבוק (כיום Meta) ואפל. 46% מהמשיבים על הסקר בחרו באחת החברות הללו בתור חברת החלומות שלהם. זהו שיעור מרשים במיוחד שמלמד על האטרקטיביות של החברות הללו בעיני מועמדים. כאמור, שתי החברות הבולטות שמרכזות את רוב העניין של ההייקיסטים הן גוגל ומיקרוסופט שצויינו על ידי 40% מהמשיבים.


4. ובאופן נרחב יותר - הישראלים מעוניינים בעבודה במרכזי פיתוח של החברות הרב לאומיות

כאשר שואלים את ההייטקיסטים הישראלים באיזה סוג חברות הם עובדים ובאיזה סוג הם מעוניין לעבוד מתגלה תמונה מעניינת: קרוב ל-20% מהמשיבים מועסקים כיום במרכזי פיתוח של חברות רב לאומיות (וזהו גם שיעורם באוכלוסיה של ההייטקיסטים בכלל, לא רק אלה שהשיבו על הסקר). ולעומת זאת, שיעור גדול פי שתיים מבין המשיבים על הסקר (כ-40%) מעוניינים לעבוד במרכזי פיתוח של החברות הרב לאומיות. כלומר, זהו סוג המעסיק המועדף ביותר על המשיבים (דבר שהתבטא גם בבחירה הספציפית בשמות החברות שציינו המשיבים). גם חברות הצמיחה, שהוגדרו בסקר כחברות שמעסיקות עד 500 עובדים, מושכות עניין של עובדים שכיום מועסקים בסוגים אחרים של חברות ונבחרו כמעסיק הרצוי על ידי כרבע מהמשיבים.


5. יש כאלה שכבר עובדים בחברת החלומות שלהם - ונשארים שם בגלל האנשים

השאלה שנשאלה בסקר הייתה פתוחה - ״אם היית יכול.ה לעבור לכל חברת הייטק בישראל מכל סוג - באיזו חברה היית רוצה לעבוד?״. קבוצה קטנה מקרב המשיבים כתבו שהם היו מעוניינים להמשיך לעבוד בחברה שהם מועסקים בה היום. קודם כל, זה היה מאוד משמח לראות שיש אנשים שנמצאים בדיוק במקום שבו הם היו רוצים להיות, בוודאי בעידן שזכה לכותרת The Great Resignation על רקע עזיבה המונית של עובדים את מקומות העבודה שלהם לאחר תום סגרי הקורונה. זה מקום מעולה להיות בו בעיני.


מעניין לראות כמה מההסברים שכתבו אותם אנשים למה החברה בה הם מועסקים היא חברת החלומות שלהם: ״נשארת פה בגלל אופק אישי וניהולי … צוות אנושי מעולה״, ״תרבות ארגונית של שיתוף, כבוד הדדי ועבודת צוות, אנשים מדהימים שנבחרו בקפידה״, ״מעניין, מאתגר, אנשים מעולים, תרבות הישגית אך מכבדת״, ״אנשים חכמים, מוצר מעניין, חברה שעושה טוב למשתמשים שלה״. שמתם לב למכנה המשותף של ההסברים? האנשים. בסופו של דבר, מה שגורם לאנשים לאהוב את העבודה שלהם במידה רבה זה האנשים שאיתם הם עובדים. וזה משהו שקשה לשלוט עליו ולהשפיע עליו, ודורש מלאכת מחשבת עדינה של בניית דנ״א ארגוני שהעובדים אוהבים ומרגישים חלק ממנו.


אולי כאן צריך להכניס דיסקליימר: הסקר נערך בחודשים דצמבר וינואר, ומאז יכול להיות שהסנטימנט בשוק קצת השתנה (יחד עם הירידה בשווי המניות של כל מיני חברות) ואולי אנחנו נכנסים לתקופה יותר מאתגרת. יחד עם זאת, אני מאמינה שהמגמות הן די ברורות ולא משתנות כל כך מהר - למשל הנטייה ללכת לחברות הגדולות (בטח דווקא לקראת משבר), והשיקולים שמשפיעים על עובדים בבחירת מעסיק. לפעמים, דווקא משבר עוזר לנקות את הרעש. יכול מאוד להיות שבתקופה הזו היו בולטים יותר שיקולים שקשורים ליציבות תעסוקתית. הבחירה בגוגל ובמיקרוסופט משקפת בחירה בחברות גדולות ויציבות שהן חסינות יותר גם למשברים (אם תרצו - ״חברת החשמל״ של ההייטקיסטים).


נוט טו סלף: בפעם הבאה לא להעלות סקר באמצע כתיבה של שני דו״חות גדולים ושאר פרויקטים שדורשים מלא תשומת לב.







Commenti


הרשמה לניוזלטר - לקבלת עידכונים במייל

  • facebook
  • linkedin
  • twitter

©2020 by The Ecosystem Builder.

bottom of page