הבאזז הכי חם שפתחנו איתו את 2023 הוא בינה מלאכותית יוצרת (מה אתם אומרים על זה בתור תרגום ל-Generative AI?). במילים פשוטות: טכנולוגיה שמשתמשת בכלי בינה מלאכותית ליצירת תוכן, למשל טקסט (ChatGPT אקא ג׳פטו הדוגמה הכי בולטת), תמונות ואימג׳ים (Dall-e ומידג׳ארני לדוגמה), וידאו וקול. גם כאן בבלוג פירסמתי כמה פוסטים בנושא - על ההזדמנויות לכולנו, וגם על הסכנות.
אני רוצה לשתף אתכם שאני מכינה חומרים לסדנה על שימושים בבינה מלאכותית יוצרת (מעכשיו במ״י - סבבה?) לכל מיני בעלי תפקידים וסוגי משימות - ופשוט עף לי המוח. מזמן לא התרגשתי ככה מטכנולוגיה. זה כאילו אנחנו ב-2007 ועכשיו סטיב ג׳ובס מכריז על האייפון ומשנה לנו את החיים. ברור שיש לזה מגבלות (ואני חייבת לכם פוסט על זה, אני זוכרת), אבל זה חוסך זמן ומייעל תהליכים ומשפר איכות של תוצרים בהרבה משימות יומיומיות.
נקודת הפתיחה של ישראל בתחום לא רעה, ומעניין יהיה לראות לאן יתקדם התחום הזה - וחברות טכנולוגיה ישראליות בתוכו - ככל שיצמח. כרגע רוב החברות בקטגוריה (למעט OpenAI, החברה שמאחורי ג׳פטו ודאלי ובבעלות מיקרוסופט שנמצאת בליגה משלה) הן עוד לא מפלצות והשווי שלהן מוערך בשני מיליארד דולר ומטה. זה אומר שעוד יווצרו חברות גדולות בתחום, ושיש הזדמנות לסטארטאפים צעירים שרוצים לעלות על הגל.
שתי חברות ישראליות - Lightricks ו-AI21 Labs - מופיעות ברשימת עשר חברות הבינה היוצרת בעלות השווי הגבוה ביותר של CB Insights. לייטריקס הירושלמית השיקה כלי משלה ליצירת תמונות מבוסס AI ומדורגת שלישית ברשימה (עם שווי של 1.8 מיליארד דולר - השווי שפורסם נכון לשנת 2022). AI21 התל אביבית (לדעתי שכנה שלי בצד השני של הכביש) מפתחת כלים בתחום הטקסט (ויכולה לנסח לכם מחדש דברים שכתבתם, לקצר או להרחיב, להוסיף נתונים תומכים וכו׳).
ההזדמנות לישראל היא כפולה, והתייחסתי לזה בכתבת תחזיות שפורסמה ב-Geektime גיקטיים אליה התראיינו השופטים בטקס ה-Geekawards (ההצבעה עוד פתוחה וגם אתם יכולים להצביע ולהשפיע - כאן). ההזדמנות הראשונה היא כמובן עבור הסטארטאפים הישראליים שמפתחים פתרונות בתחום ומגייסים השקעות ונמצאים בקטגוריה חמה. אבל דווקא בתקופה הנוכחית, כשחברות מחפשות כיצד לצמצם עלויות ולהתייעל, זוהי גם הזדמנות להטמיע את הפתרונות הללו במחלקות השונות בסטארטאפים ובחברות. זהו הזמן עבור חברות להבין כיצד הן יכולות להשתמש בטכנולוגיה לצרכיהן, לפעילות השוטפת כלקוחות של יישומי AI. דווקא תקופה של משבר כלכלי וקיצוץ בכח אדם היא הזדמנות להכניס טכנולוגיות מהסוג הזה שמייעלות וחוסכות (כשיודעים להשתמש בהן).
רוצים לשמוע עוד?
זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ואני נפגש לוובינר של רשות החדשנות בו נדבר על כל מה שצריך לדעת על במ״י - מה זה? איך זה ישפיע עליכם, מה השימושים ומאיזה סכנות צריך להזהר?
נפגש בחמישי הבא, 9.2, בשתיים בצהריים (קונספט של lunch&learn)
Comments