9 דברים שחשוב לדעת על ההון האנושי בהייטק
- ענבל אורפז
- 7 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
ההון האנושי הוא המשאב החשוב ביותר שיש להייטק הישראלי - ולראשונה מזה עשור הוא התכווץ. הנה 9 דברים שחשוב לדעת עליו מתוך דו״ח ״מצב התעסוקה בהייטק 2025״ שכתבתי עם רשות החדשנות ומתפרסם הבוקר:

1. מאז שנת 2022 התעסוקה בהייטק הישראלי מאופיינת בקיפאון:
בסך הכל מועסקים בהייטק כ-390 אלף איש. קצב הגידול במספר המועסקים בענף נבלם - איתות על בלימה בקצב הצמיחה שאיפיין את ההייטק. בשנה האחרונה, לראשונה מזה עשור, אף נרשמה ירידה של כ-5,000 איש.
2. מזה 4 שנים חלקו של ההייטק בתעסוקה בישראל ללא שינוי:
המועסקים בהייטק מהווים 11.5% מכלל המועסקים במשק - נתון שלא צמח מזה 4 שנים. זוהי אינדיקציה לכך שקצב הצמיחה של ההייטק דומה לזה של כלל המשק.

3. איפה כן יש צמיחה? בתפקידי מו״פ (R&D).
כשעושים זום-אין למקצועות השונים בהייטק מתגלה תופעה חשובה. בעוד בכלל התעסוקה בענף יש קיפאון, יש תחומים צומחים ותחומים מתכווצים. בשנת 2024 צמח מספר המועסקים במו"פ בענף ההייטק בכ־7,000 איש ביחס לשנת 2023. לאחר שחלקם עלה בעשור האחרון, כיום מעל למחצית מההייטקיסטים בישראל הם בתפקידי מו״פ. לעומת זאת, מספר המועסקים בתפקידי מוצר ומטה (כולל משאבי אנוש, שיווק, מכירות וכו׳) ירד בכ־12 אלף בשנה האחרונה וחלקם היחסי בירידה.

4. והנה משהו מפתיע: כמחצית מאנשי המו״פ של חברות ההייטק הישראליות נמצאים בחו״ל
ליבת הפיתוח הטכנולוגי מהווה את היתרון היחסי של ההייטק הישראלי. זו הסיבה שגם מגיעות לכאן חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם - המהנדסים והמפתחים הישראלים. ובכל זאת, כשחברות הייטק ישראליות פרטיות צומחות, הן מגייסות כ-40% מכח האדם הטכנולוגי שלהן בחו״ל. בשנה החולפת חברות ההייטק הישראליות הפרטיות גייסו 4,500 אנשי מו״פ בחו״ל. זו כמות משמעותית שמעלה את השאלה האם אפשר היה לגייס חלק מהתפקידים הללו בישראל?
כך נראים גיוסי העובדים לחברות הייטק פרטיות בשנת 2024 לפי מיקום העובדים, מחלקה ודרגת בכירות:

5. חברות ההייטק הישראליות הפרטיות והציבוריות מעסיקות 400 אלף איש בחו״ל
אז אמרנו - בישראל מועסקים בחברות הייטק מקומיות וזרות כ-390 אלף איש. חברות הייטק ישראליות, פרטיות וציבוריות, מעסיקות כמות דומה של אנשים במרכזי הפעילות שלהן בחו״ל.

6. בישראל מגייסים הנהלה בכירה, בחו״ל מגייסים אנשי שיווק ומכירות
שני שלישים מכח האדם בדרג VP ומעלה בחברות ההייטק הישראליות הפרטיות מועסקים בישראל. 57% מאנשי המוצר גם הם בישראל. לעומת זאת, 75% מאנשי המכירות/שיווק/קאסטמר סאקסס נמצאים בחו״ל ושם גם רוב הצמיחה בתחום.
כך נראית התפלגות כח האדם בחברות ההייטק הישראליות הפרטיות לפי מחלקה, דרגת הבכירות ומיקום העובדים:

7. אז כמה הייטקיסטים באמת עשו רילוקיישן?
זה אחד הדיונים הכי חמים, כשיש תחושה ש״כולם עושים רילוקיישן״. לפי האמדן המוצג בפרסום, מספר ההייטקיסטים שיצאו מישראל לטווח ארוך מתחילת המלחמה ועד יולי 2024 הוא כ־8,300 איש - המהווים כ-2.1% מהמועסקים בענף ההייטק ב-2024.


8. השכר בהייטק גבוה פי 2.8 מהשכר הממוצע במשק
פער השכר הממוצע בין ההייטק לשאר ענפי המשק ממשיך לגדול: בשנת 2024 השכר החודשי הממוצע בהייטק היה 32.3 אלף שקל – בהשוואה ל-11.5 אלף שקל בשאר ענפי המשק.

9. נקודת אור: חזרה לתוואי של צמיחה במספר המשרות הפנויות בהייטק
מספר המשרות הפנויות בהייטק בסוף 2024 היה דומה לזה שנרשם בתחילת 2023. מגמה זו נרשמה בעיקר בחברות תוכנה, וצפויה להמשיך ככל שימשכו גיוסי הון לסטארטאפים.

למה כל זה חשוב?
עיקר התרומה של ההייטק לכלכלה הישראלית נובע מתעסוקת עובדי ועובדות הענף ולמיסים הקשורים בהם. לכן, מגמות התעסוקה בענף ההייטק ישפיעו ישירות על הכנסות המדינה והכלכלה הישראלית כולה - בשגרה ובטח בתקופה של התמודדות עם מלחמה מתמשכת. במילים אחרות, אלה מגמות שישפיעו על כולנו.
להורדת הפרסום המלא בעברית:
להורדת הפרסום המלא באנגלית:
Comments